0629168666 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Leergang Werken met de onderstroom (incompany)

Ontdek de verborgen dynamiek in jouw team of organisatie en laat de onderstroom de weg vrijmaken voor succes!

Wanneer mensen langdurig samenwerken, ontstaat er een unieke cultuur. Een cultuur die bestaat uit denkwijzen, overtuigingen, normen en waarden, en die vanzelfsprekend gedrag binnen de groep stimuleert. Dit gedrag heeft in het verleden geholpen om de belangen van de groepsleden te beschermen of te verwezenlijken. Het vormt de basis voor nieuwe (sub)culturen binnen teams en organisaties.

Culturen evolueren en groeien vaak mee. Ze passen zich aan naarmate de wereld, organisaties en mensen veranderen. Soms gaat dit vanzelf, maar vaak vereist het aanpassingen en veranderingen. Denk aan de snelle veranderingen die plaatsvinden tijdens crisissituaties zoals de COVID-19-pandemie, waarbij nieuwe uitdagingen ontstaan die vragen om flexibiliteit.

Helaas zijn er cultuurelementen die niet veranderen en daardoor flexibiliteit en wendbaarheid belemmeren. Dit kan een rem zijn op ontwikkeling, leiden tot onderlinge wrijving en de effectiviteit van inspanningen verminderen. In zulke gevallen wordt vaak gesproken van een “onderstroom”.

Enkele voorbeelden van uitdagingen die voortkomen uit de onderstroom en waar we bij hebben geholpen zijn:

Deze voorbeelden kunnen zich op verschillende niveaus binnen de hiërarchie van een organisatie voordoen en zich herhalen. Het omgaan met de onderstroom kan uitdagend zijn, omdat het ingaat tegen de belangen en ingesleten cultuurpatronen van een team of organisatie. Maar hoe pak je dat dan aan? Wij bieden twee manieren waarop we je kunnen helpen.

Manier 1: Begeleiding bij onderstroom

Wij kunnen jouw team of organisatie helpen om aan de slag te gaan met de onderstroom. We doen dit met respect voor de waarde van de bestaande cultuur en de mensen die er deel van uitmaken. Maak je geen zorgen, het wordt geen langdurig traject waarin iedereen uitgebreid zijn of haar zegje moet doen. Onze aanpak is praktisch en interactief!

We zijn nieuwsgierig naar hoe jij de team- of organisatiecultuur ervaart en hoe jij de onderstroom ziet. Neem gerust contact met ons op als je benieuwd bent naar hoe wij jou kunnen helpen.

Manier 2: Leer zelf met de onderstroom te werken

Je kunt ook samen met je collega’s aan de slag gaan met de onderstroom. We hebben een speciale leergang ontwikkeld voor mensen die de onderstroom en de daarmee samenhangende cultuurpatronen willen begrijpen en aanpakken. Tijdens deze leergang leer je een systemisch-fenomenologische manier van kijken naar gedrag, die nieuwe betekenissen onthult. Daarnaast krijg je praktische tools en interventies waarmee je zelf aan de slag kunt gaan met de onderstroom.

Tijdens de leergang behandelen we onder andere de volgende onderwerpen:

Je zult leren hoe je de onderstroom en cultuurpatronen herkent, waarom ze nuttig kunnen zijn en hoe je ermee kunt omgaan. Zo blijft het werk binnen jouw organisatie effectief, plezierig en van hoge kwaliteit. Deze leergang kun je desgewenst combineren met begeleiding van ons, zodat je direct grote stappen kunt zetten.

Ben jij klaar om de onderstroom te ontdekken en de weg vrij te maken voor positieve verandering?

Neem vandaag nog contact met ons op!
  *verplicht veld

  Klantervaringen

  Marlien Rump – Manager IT Dienstverlening Hanzehogeschool Groningen
  “Als interim manager maak ik steeds weer kennis met nieuwe teams en nieuwe organisaties. De leergang heeft mij geleerd te vertragen wanneer ik van nature gas zou willen geven, vooral te bevragen wanneer ik anders zou willen en dan te kijken naar wat er gaat gebeuren. Om zo de patronen te herkennen en ze – als het nodig is – met interventies aan het erk te gaan. Daarbij leer je te kijken naar de patronen in het team of de patronen van de organisatie, maar ook naar je eigen patronen. Hoe die twee elkaar kunnen versterken of juist niet.
  Nicole neemt je op een hele praktische manier mee. Ze zorgt voor herkenning door theorie te linken aan je eigen praktijk middels cases. Daarmee is het echt ‘werken met de onderstroom’ en dat maakt dat het voor mij direct toegevoegde waarde heeft in mijn werk.”

  André Smit – HR adviseur REYM
  “De leergang heeft ervoor gezorgd dat ik nu veel sneller kan interveniëren om patronen te doorbreken of onderstroom kan voorkomen, omdat ik veel sneller zie wat er gebeurt en wat er nodig is. Daardoor zijn mijn interventies veel krachtiger en zorgen ze er voor dat de leidinggevenden beter hun positie innemen.”

  Begeleiders

  Nicole van der Ouw en Gieljan Scholing, experts op het gebied van gedrag in organisaties.

  Praktische informatie

  Je kunt met ons een afspraak inplannen als je geïnteresseerd bent in onze begeleiding of een leergang. De leergang bieden wij incompany aan voor een groep vanaf vier deelnemers en bestaat uit twee tot vier bijeenkomsten van een dag.

  Goh. Interessant deze leergang!

  Geïnteresseerd in onze begeleiding of de leergang en wil je meer informatie of een offerte op maat? Neem dan contact met me op!

  Gieljan Scholing

  06 810 600 54
  gieljan@plato.nl