0629168666 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Werving & Selectie: eigenlijk maar 1 kans

Voor veel organisaties lijkt het werving en selectieproces simpel in elkaar te zetten. Een vacature plaatsen en de kandidaten stromen binnen. Even een CV check en we hebben de juiste kandidaten bij ons aan tafel zitten. Die ene kandidaat presenteerde zich wel heel goed, dus die nemen we. Maar eigenlijk heb je maar 1 kans om de juiste kandidaat aan te nemen, dus dat moet ook zorgvuldig gebeuren!

De juiste kandidaat is namelijk niet zomaar gevonden. Het liefst willen we iemand met ervaring en iemand die het kunstje al meerdere keren heeft gedaan. Maar wat zegt dat over iemand zijn potentieel? Misschien heeft die ervaren kandidaat het kunstje wel meerdere keren gedaan, maar iedere keer belabberd. Wat nou als een minder ervaren kandidaat met de juiste begeleiding het werk perfect kan doen? Dat zijn items waar je als werkgever achter moet komen in het wervings- en selectieproces. En dat is lastig om zelf te doen.

Lastig, die verspillingen

Lastig omdat het niet de primaire taak van de mensen is die de vacature behandelen. Lastig omdat dit werk bij het normale werk komt. Lastig omdat je de juiste vragen moet stellen. Lastig omdat je zorgvuldig moet filteren. Lastig omdat je de juiste kanalen moet gebruiken om mensen geïnteresseerd te maken. En dus kunnen fouten gemaakt worden.

Wanneer bijvoorbeeld niet de juiste kandidaat wordt aangenomen, schiet de organisatie al snel de verspillingen in. Een collega moet de kandidaat langer begeleiden dan nodig, moet toch het werk op zich blijven nemen, de kandidaat past niet in het team. Ga zo maar door. En dat kost de organisatie veel geld. Dat begint dus al aan de voorkant! Om zo goed mogelijk met je middelen (tijd, geld, energie) om te gaan, heb je dus eigenlijk maar 1 kans.

Benieuwd naar de mogelijkheden om het wervings- en selectieproces uit handen te geven? Zorg dat die ene kans voor jullie benut wordt!