0629168666 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Theoretische basis Zelforganisatie

De piramide van zelforganisatie helpt organisaties overzicht te houden en medewerkers centraal te stellen in het proces van zelforganisatie

Piramide van zelforganisatie

Onze ervaringen, succesfactoren, do’s en don’ts hebben wij samengebracht in een overzichtelijk model voor zelforganisatie. Dit vormt voor ons de theoretische basis waarmee wij organisaties helpen overzicht te houden in het proces van zelforganisatie. Tijdens dit proces is er aandacht voor alle 5 de treden/voorwaarden:

Persoonlijk leiderschap

Dit betreft niet alleen jou als professional, maar vooral ook jou als mens. Het gaat over wat je denkt, voelt, vindt en doet. Dit bepaalt in hoge mate hoe jij acteert en functioneert als professional.

Teamontwikkeling

Hoe werk je eigenlijk samen? En hoe werken de mensen met wie je te maken hebt samen, met elkaar en met anderen? Wat staat samenwerking in de weg? Wanneer gaat het mis binnen teams? Allemaal essentiële factoren om in gezamenlijkheid tot goede prestaties te komen.

Leiderschap

Welk leiderschap is nodig binnen je organisatie of team? Wat doe je en kun je zelf wat dat betreft? In hoeverre pakken andere professionals in hun onderlinge samenwerking de benodigde leiderschapsrollen op? En, voor zover ze dat niet doen, welk aanvullend leiderschap hebben ze dan nodig?

Organisatie

Wat is er nodig vanuit het belang van de organisatie als geheel? Waar doen we het voor? Aan welke ‘kaders’ hebben we ons allemaal te houden? Hoe functioneert daarbij de ondersteuning vanuit de bedrijfsvoering (geld, mensen, tools)?

Cultuur

Er is een grote kans dat er iets moois gebeurt met de manieren van omgaan met elkaar en de sfeer binnen de organisatie als er aandacht is geweest voor alle tredes van de piramide. Cultuur is dus niet als een vooropgezet ideaal, maar als een gevolg van onze manier van doen, van samen leren en experimenteren.

Goh. Zo had ik nog niet naar zelforganisatie gekeken! 

Benieuwd naar meer informatie over de Piramide van Zelforganisatie en onze begeleiding daarin? Neem gerust contact met me op.

Jirtsin Beenhakker

06 - 291 686 66
jirtsin@plato.nl