0629168666 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Organisatieverwonderingen; de nieuwe blog van Jirtsin en Harrie

Al vanaf de dag dat ik mijn eerste stappen mocht zetten in organisaties heeft de verwondering bij mij toegeslagen. Verwondering over hoe zaken geregeld zijn, hoe besluitvorming tot stand komt en waar we wel of niet ons geld aan uitgeven. Maar nog meer kan ik me verwonderen over hoe we denken in organisaties en hoe we met elkaar omgaan. Dat kan het ‘verjaardagskringetje’ op de afdeling betreffen, de hei-dag van het management, de nieuwjaarstoespraak waar niemand op zit te wachten (maar die toch ieder jaar weer gehouden wordt) of het veranderproces waarin ‘meer eigenaarschap’ van medewerkers wordt verwacht.

Die verwondering is nooit meer weg gegaan, dagelijks kom ik nieuwe situaties of thema’s tegen in organisaties waarvan ik denk ‘HUH….??’. Die verwonderingsfase probeer ik te gebruiken om dat gevoel van verbazing nader te verkennen. Door in gesprek te gaan met anderen, door literatuur te verkennen, door waar te nemen in de organisaties zelf en door deskundigen te betrekken vanuit diverse invalshoeken. Dat helpt mij om beweringen niet meteen voor waar aan te nemen, hypes eerst nader te onderzoeken en gedrag in organisaties niet meteen van een interpretatie te voorzien. En met deze inzichten kan ik organisaties en professionals weer helpen om keuzes te maken die goed aansluiten op wat zij zelf willen bereiken.

Vaak krijg ik het verzoek om deze organisatieverwonderingen nog meer te delen. Ter inspiratie, verdieping of gewoon omdat het leuk is om te lezen en te volgen. Het boekje Ritselmanagement Binnenstebuiten, dat ik samen met Gerlinda Tijhuis heb geschreven, was al een eerste invulling van dit verzoek. Met de nieuwe blog ‘Organisatieverwonderingen’ wil ik dit in samenwerking met Harrie Aardema graag verder vormgeven. Niet om het beter te weten dán anderen, maar vooral om meer te weten mét anderen.

De eerste verwondering die Harrie en ik graag willen delen is de metafoor van de zwerm vogels. Hier worden in organisatieland veel betekenissen aan toegekend. Wij hebben daar zo onze vraagtekens bij.

Verwonder je mee?

Jirtsin Beenhakker
Organisatieverwonderaar

>> Download hier de blog ‘In ganzenpas of op de vlucht’

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij op.
Jirtsin Beenhakker

06 - 291 686 66
jirtsin@plato.nl