0629168666 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Nieuw project Platotrainees in Roemenië

In het weekend van 7 tot 10 november 2014 is een delegatie van Expertisecentrum Plato naar Pitesti, Roemenië getrokken om te kijken hoe het project ‘Platotrainees’ van 2012-2013 gaat. De vorige trainees, Dana, Willianne, Mike en Gieljan, hebben toen deelgenomen aan het maatschappelijke project om een vervallen schooltje op te knappen. 20 armlastige Roma-kinderen konden dankzij de inspanningen van de Platotrainees, de Roemeense stichting ‘Volunteer for life’ en de Nederlandse stichting ‘Tynaarlo-Pitesti’ naar dit schooltje voor onderwijs en dagopvang. De delegatie kan anno 2014 concluderen dat veel bereikt is en tevens nog veel te doen valt!

Goed nieuws

Expertisecentrum Plato vindt het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij. Dat proberen we uiteraard in onze dienstverlening voor diverse (semi-)overheden en ook met maatschappelijke projecten en sponsoring. Iedere trainee-leergang doet een dergelijk maatschappelijk project voor bijvoorbeeld armlastige mensen, zamelt geld en middelen in en probeert bepaalde doelen of verbeterstappen te verwezenlijken.  Dit hebben nu twee trainee-groepen gedaan en we zijn uitermate tevreden over de resultaten. We hebben beide keren aan mooie ‘tastbare’ maatschappelijke projecten gewerkt.

Het allereerste maatschappelijke project was in Pitesti, Roemenië. De Platotrainees, Dana, Willianne, Mike en Gieljan, hebben samen met de Nederlandse stichting Tynaarlo-Pitesti en de Roemeense stichting Volunteer for Life ervoor gezorgd dat 20 armlastige Roma-kinderen naar school kunnen. Dit was een uitdaging, want de toegang tot onderwijs is voor de Roma-gemeenschap geen zekerheid. Een vervallen schooltje in de buurt van de gemeenschap stond in 2012 op de nominatie om gesloten te worden. Er was maar 1 klaslokaal in gebruik en het schooltje begon te verpauperen. De Platotrainees zijn met hun samenwerkingspartners begonnen aan de opknap van dit schooltje en tijdens het project is het (ook op politiek-bestuurlijk niveau) gelukt om de kinderen ook toegang tot onderwijs te geven en dagopvang te verzorgen. Een prachtig resultaat was dat.

Dat was in 2013.

Zoals in ieder project, is het verstandig om ook de voortgang te blijven evalueren. Dus wilden wij anno 2014 graag zien hoe het nu met het schooltje en de kinderen staat. Samen met onze partners van de Nederlandse en Roemeense stichting gingen we op bezoek in Pitesti en het Roma-dorp. Het was helaas weekend, dus het schooltje was niet in gebruik. Maar dat het schooltje veelvuldig gebruikt wordt, dat is zeker. Niet alleen kinderen krijgen hier onderwijs en dagopvang, maar ook volwassenen volgen hier cursussen. Dezelfde 20 kinderen gaan hier nog steeds naar school en hebben dagopvang. In de tuin van het schooltje staan allerlei speeltoestellen en de omgeving oogt verzorgd. Dat was goed nieuws!

Mooie verbeterstappen te zetten

Toch blijft er veel werk te doen. De Roma-gemeenschap maakt weliswaar stappen naar een betere toekomst, maar het is stapje voor stapje. De situatie in het dorpje blijft schrijnend te noemen, met zichtbare armoede, vervallen huizen en een eenzijdig toekomstbeeld.
In het dorpje staat zelf staat ook nog een ander schooltje, waar ook kinderen naar school gaan. De gemeenschap zou graag zien dat ook deze verbouwd gaat worden. Dat gebeurt gelukkig ook, want er komt een aparte ruimte bij met een computerlokaal. Een doorontwikkeling zou mooi zijn, want het interieur en de inboedel kunnen beter en duurzamer. De omgeving rondom het schooltje heeft nog geen speelplaats.
Een nieuw maatschappelijk project in deze gemeenschap, samen met de Nederlandse en Roemeense stichting, zou ervoor kunnen zorgen dat mooie verbeterstappen gezet kunnen worden.

En dat gaan we doen. De nieuwste lichting Platotrainees gaan in 2015 aan de slag met een dergelijk project. Zij kunnen voortbouwen op de fundamenten die de trainees 2 jaar geleden al gelegd hebben en de Roma-gemeenschap helpen aan een betere toekomst. Een prachtige uitdaging!

Achtergrondinformatie

20 Roemeens kinderen kunnen naar school dankzij project Platotrainees
Project Platotrainees haalt de krant
Platotrainees gaan naar Roemenië

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Expertisecentrum Plato.

info@expertisecentrumplato.nl of 06 – 212 71 299