0629168666 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Casus: een vlak patroon op drijfverenprofiel

Albert (niet zijn echte naam), een 45 jarige gehuwde man, is werkzaam als interim HR-professional. Het afgelopen halfjaar is een roerige tijd voor hem geweest, want zijn vorige opdracht als interim-adviseur stopte onverwachts en zijn huidige opdracht is bijna ten einde. Albert heeft plannen voor een eigen coachpraktijk en zoekt samenwerking met zijn netwerk.

In het afgelopen jaar hebben we Albert met DISCOVER inhoudelijk ondersteund bij zijn opdracht. Hij is daarom nu nieuwsgierig naar zijn eigen DISCOVER-analyse. Wat gelijk opvalt is een vlak patroon op de drijfverenanalyse.

Het profiel van Albert geeft met name interessante informatie vanuit de drijfveren. Hij heeft een uitgesproken score op de individualistische drijfveer met 80, maar vijf drijfveren die maximaal 10 punten onderling verschillen.

Midden in een transformatie

Een dergelijk ‘vlak’ patroon rondom de drijfveren beschrijft vaak een transformatie van de persoon. Dit kan enerzijds zijn vanuit een grote levensgebeurtenis (geboorte, huwelijk, verhuizing, verlies, ontslag, etc) en anderzijds in levensfase. De transformatie houdt in dat bepaalde waarden, en daarmee motivatie, minder belangrijk worden in de tijd en dat andere waarden tegelijkertijd belangrijker worden. De motivatie van de persoon verandert naarmate de tijd vordert. Tijdens de verschuiving zie je vaak een dergelijk profiel verschijnen. De persoon omschrijft dit soms als “ik vind gewoon veel interessant”, of “ik vind heel weinig interessant”.

Patroon in levensfasen

Bij Albert was deze verschuiving ook gaande en dit zat bij hem met name in levensfase. De gedachte was ongeveer: ‘nu ik bijna 50 word, wat wil ik nog doen in mijn leven en loopbaan?’. De recente ontwikkelingen in zijn opdrachten maakte dit proces nog meer zichtbaar.

Een dergelijk proces kan erg lastig zijn voor de persoon om door te maken. Zaken die je in het verleden interessant vond om te doen, zijn wellicht minder interessant aan het worden. En vice versa: wellicht ben je meer nieuwsgierig in zaken die je eerder niet echt konden boeien. Het patroon in levensfasen zien we vaker bij starters (overgang student naar werk), jonge ouders, rond 50 jaar en aan het einde van de carrière.

DISCOVER geeft inzicht én sturing in je ontwikkeling

Albert had zelf nog niet echt in de gaten dat deze transformatie bij hem aan de gang was. De DISCOVER score legde de bal op de stip: wat ga ik hiermee doen? Albert besloot om ondersteuning bij deze vraag te zoeken en ging in coaching. Inmiddels heeft hij zijn eigen coachpraktijk en staat hij krachtig in zijn schoenen!

Tips voor het bespreken van dergelijke analyses

Wanneer je een kandidaat treft met een dergelijke score, dan raden we je aan het volgende te doen:

  1. Voor je bespreking aan probeer je de context van de kandidaat goed in beeld te krijgen. “Wie ben je, waar ben je opgegroeid, wat heb je zoal qua werk gedaan, wat zijn belangrijke gebeurtenissen in je leven, hoe gaat het nu?” zijn daarbij vragen om te stellen.
  2. Wanneer je de scores gaat bespreken, probeer het patroon te duiden. “Zijn er onlangs grote dingen in je leven gebeurd die je hebben geraakt?” is hiervoor een prima eerste vraag. Als dit niet het geval is, probeer dan te bespreken of de persoon het gevoel heeft dat hij/zij in een transformatie zit. “Merk je dat bepaalde dingen belangrijker worden voor je, terwijl andere dingen minder belangrijk worden?”
  3. Probeer vervolgens de scores te duiden. Wat zijn de drijfveren die in beweging staan en welke beweging maken ze? Welke drijfveren zijn belangrijker aan het worden en welke minder belangrijk?
  4. De laagste score van een kandidaat verandert vaak niet. Deze score kun je dus ‘gewoon’ bespreken en de aandachtspunten meegeven.
  5. Je ontwikkeladvies kun je geven op basis van de scores die een opwaartse beweging maken. De kandidaat kan zich beter hierop richten de komende tijd en als hij/zij hiermee worstelt, professionele hulp (bv coaching) zoeken.

Support nodig?

Heb je vragen naar aanleiding van deze case of wil je iets anders weten? Neem gerust contact met mij op.

Ruben Draaijer

06 - 115 390 18
ruben@plato.nl