0629168666 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Blog van Max: Successen en strubbelingen

Alweer drie kwart jaar werkzaam bij Expertisecentrum Plato. Wat gaat de tijd snel! Helemaal als je het naar je zin hebt en veel leert. Nieuwsgierig naar mijn verhaal en het werk van een expertiseconsultant bij Expertisecentrum Plato? Via mijn blog wil ik jullie op de hoogte houden van mijn maandelijkse werkzaamheden, hoogtepunten en strubbelingen. Hoogtepunten waren er zeker in de eerste maanden. Maar ook een paar strubbelingen…

Zelfsturing na pakjesavond

Zelfstartend vermogen. Dat moest je zoal hebben voor deze functie. Nou dat heb ik geweten  De eerste werkdag kreeg ik mijn telefoon, laptop en leaseauto. Het leek wel pakjesavond. Het startsein om aan het werk te gaan, op mijn eigen manier. Sturing was er niet. Alhoewel, eigenlijk wel, maar dan in de vorm van zelfsturing. Ik werd volledig losgelaten maar ik voelde het vertrouwen en de veilige omgeving om mijn functie als expertiseconsultant invulling te gaan geven. Ik heb me gestort op het netwerken en geleerd mezelf te presenteren en te verkopen. Met resultaat! 3 à 4 dagen per week ben ik werkzaam IN een organisatie op de afdeling WMO bij een gemeente in Groningen. Deels in de uitvoering en deels om werkprocessen efficiënter te stroomlijnen. Ik doe relevante werkervaring op in de uitvoering van het Sociaal Domein en ik leer op praktische wijze over procesverbetering. Een mooie combinatie.

Veelzijdigheid ten top

Buiten deze opdracht pak ik alleen of samen met collega’s vraagstukken op voor de eigen organisatie of voor andere opdrachtgevers. Ik werk dan AAN organisaties door bijvoorbeeld DISCOVER (dit is een instrument dat ondersteuning biedt bij de ontwikkeling van mensen en organisaties. Klik voor meer informatie) terugkoppelgesprekken te voeren. Middels een training heb ik het DISCOVER certificaat gehaald, waardoor ik deze gesprekken kan voeren en mensen inzicht kan geven in hun ontwikkelpotentieel. Anderzijds mag ik mij ook inzetten voor interne projecten. Als je een goed plan hebt, dan is er alle ruimte.
Een voorbeeld binnen de eigen organisatie. Elke maandagochtend vindt er om 09.00 uur een afstemmingsoverleg (stand-up) plaats. Omdat de consultants niet alle tijd hebben, dient deze afstemming zo efficiënt en concreet mogelijk plaats te vinden. Samen met mijn collega Ruben heb ik een nieuwe vorm van de stand-up opgezet. Op maandag 9 april was de vuurdoop. En ik ben best trots met het resultaat: meer opbrengst en onderlinge samenwerking. Verder heb ik een infographic gemaakt over de eigenschappen van teams in het Sociaal Domein. Hierover ga ik in gesprek met relaties en potentiele klanten. Ook zet ik samen met een aantal collega’s een innovatief programma voor Jong Talent op. Een behoorlijk veelzijdige baan dus!

Ruimte en tijd voor persoonlijke groei

Tijdens mijn eerste maanden bij Expertisecentrum Plato was ik wat onrustig en vroeg vaak aan collega’s of ik ‘het wel goed deed’. Veel vrijheid is fijn, maar in het begin kun je dit ook ervaren als te veel. Het is dan lastig om focus te houden. Daarnaast merkte ik dat ik tussen al die zelfverzekerde consultants het weleens lastig vond om mezelf te laten gelden. Daar heb ik bij voorgaande werkgevers nooit last van gehad. Door mij zakelijker te gedragen, steviger neer te zetten, aan te geven wat ik wel en niet prettig vind, concreet vragen te stellen en mijn stem te verheffen wanneer dat nodig is om mijn punt te maken heb ik hier al stappen in gezet. Best wel eng in het begin, maar als je merkt dat het je verder brengt haal je daar veel voldoening uit. En ik hoor nu steeds vaker dat ik zelfverzekerd, duidelijk en krachtig overkom. Check! Mijn persoonlijke coach heeft me hierbij geholpen. Dat is echt een pluspunt van het werken bij Expertisecentrum Plato; je eigen ontwikkeling is hier heel belangrijk. De kernwaarde ‘samen leren groeien’ krijgt hiermee daadwerkelijk betekenis.

Deze blog geeft al aardig wat informatie hoe het is als consultant bij Expertisecentrum Plato. Ook enthousiast geworden over een soortgelijke functie? Laten we eens kennismaken, we hebben regelmatig vacatures!

Fun fact

Onder het schrijven van mijn blogs luister ik graag naar ‘relaxation’ muziek: https://www.youtube.com/watch?v=kPChs1S6s1E&t=924s

Tot de volgende blog!

P.S. Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het sociaal domein, hierover sparren met een kopje koffie doe ik graag. Bel gerust! Een afspraak is zo gemaakt.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij op.
Max van de Velde

telefoonnummer op aanvraag beschikbaar (vanwege opdracht Veilig Thuis Drenthe)
max@expertisecentrumplato.nl