Blog 3 van Max: Groeien als organisatieontwikkelaar
Het heeft even geduurd, maar met trots presenteer ik jullie mijn 3e blog. Na mijn laatste blog in september 2018 heb ik weer veel beleefd. Ik praat jullie graag even bij!
Mijn strubbelingen…
Zoals ik in mijn vorige blog al schreef was ik benieuwd naar het onderdeel Jeugd, een onderdeel dat altijd in beweging is. Ik werk nu aan een opdracht bij Veilig Thuis, een onderdeel van GGD Drenthe. Een opdracht die behoorlijk wat flexibiliteit vraagt en daardoor ook zorgt voor strubbelingen met mijn nevenwerkzaamheden voor Plato zelf. Zo schiet het schrijven van deze blog er al weken bij in en is het lastig om voldoende tijd te vinden om de connectie met Plato te houden. Zaak dus om hier scherp op te blijven!
Crisis? Alles moet wijken
De benodigde flexibiliteit voor de opdracht bij Veilig Thuis komt altijd duidelijk naar voren tijdens een crisis. Dan werk ik door totdat die crisis is opgelost. Onlangs was er een crisis gaande tijdens het teamuitje van Plato. Pas ’s avonds laat zat het werk er bij Veilig Thuis op. Het teamuitje, dat ik nota bene zelf had georganiseerd, had ik dus gemist. Jammer, maar toen ik mijn collega’s weer zag werd ik verrast met een dinerbon. Hoe attent kan je als werkgever zijn!
Inhoud opdracht Veilig Thuis
In mijn opdracht bij Veilig Thuis pak ik als onderzoeker meldingen op van huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldingen komen voornamelijk binnen via de gemeente, scholen, ziekenhuizen, politie of een bezorgde buurtbewoner. Als onderzoeker ga ik in gesprek met de betrokkenen en benader ik informanten zoals al betrokken hulpverlening en reclassering. Op deze manier probeer ik, vaak samen met de betrokkenen, te kijken wat er speelt en wat er mogelijk nodig is om te zorgen voor duurzame veiligheid.
Doorontwikkeling bij én voor Veilig Thuis
Ik kom bij Veilig Thuis mooie kansen tegen waarmee ik de organisatie én mezelf kan ontwikkelen. Dit pak ik met beide handen aan want het sluit perfect aan bij mijn persoonlijke doel om te groeien als organisatieontwikkelaar. Zo ondersteun en help ik de procescoördinator met verdere doorontwikkeling. Het onderdeel (21 man) is pasgeleden opgedeeld in 3 teams van 7 mensen, om zo te zorgen voor meer onderlinge verbinding en een grotere efficiëntie. Wel zijn er kaders nodig en zijn er vragen als; hoe wordt er binnen het kleinere team samengewerkt en hoe werken de teams met elkaar samen en met de overige organisatieonderdelen van Veilig Thuis? Boeiende vraagstukken! Verder ben ik sinds kort coördinator wanneer er een huisverbod wordt opgelegd. Dit betekent o.a. dat ik voorzitter ben tijdens verschillende zorgoverleggen. Erg leerzaam! En het helpt mij om ervaring op te bouwen in het trainen van teams, hetgeen ik binnenkort ook zelfstandig hoop te kunnen.
Mijn bijdrage aan het behouden van jong talent in onze regio
Verder ben ik samen met een collega projectleider van ons talentenprogramma Jong Talent on Stage. Het programma loopt goed. De eerste lichting van ons talentenprogramma voor afstudeerders bij maatschappelijke organisaties is van start gegaan in september 2018. Vorige maand is de 2elichting gestart met een masterclass over netwerken en LinkedIn en de reacties zijn positief. Zo leveren we een mooie bijdrage aan het behouden van jong talent in Noord- en Oost-Nederland!