0629168666 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Blog 2 van Max: Vast in dienst!

Na mijn laatste blog in juni is er weer veel gebeurd. De tijd vliegt. Ik ben nu bijna een jaar in dienst. Ik heb in de tussenliggende periode weer ondervonden dat de vrijheid die je krijgt bij Expertisecentrum Plato wel aan moet kunnen. Dat resulteert in mooie ontwikkelingen en groei maar soms wil ik ook wel eens wat te snel gaan… Lees mee met mijn hoogtepunten en strubbelingen!

Jong talent helpen met de vraag ‘wat wil ik later worden’

In dit programma voor stagiaires en afstudeerders draait alles om het ontwikkelen van zelfinzicht, het netwerk en het ontwikkelen van de al aanwezige kwaliteiten en ontwikkelpunten van de deelnemers. Niks nieuws zal je denken, maar de meeste talentprogramma’s richten zich op afgestudeerde jonge mensen. Wij werken juist met de groep daarvoor. Hiermee bedoel ik de stagiaires en afstudeerders. Op deze manier leren de deelnemers voordat ze op de arbeidsmarkt komen meer over zichzelf, wat voor werk er beschikbaar is, wat zij leuk vinden en binnen welke organisatie ze passen. Samen met een aantal collega’s heb ik een inspiratiesessie gegeven aan geïnteresseerde organisaties, waarbij ik zelf een presentatie over het programma heb gegeven. Spannend, maar leuk om te doen! Ik heb me verwonderd over de klassieke gedachte over jong talent. Jonge mensen zouden erg avontuurlijk zijn, het liefst een wereldreis maken en hoezo sparen? Dat zien ze later wel. Expertisecentrum Plato ziet juist dat een vaste baan, een hypotheek en dicht bij vrienden en familie wonen belangrijk is. Tegelijkertijd weten ze nog niet zo goed ‘wat ze later willen worden’, terwijl later steeds meer verschuift naar nu. Op die vragen willen wij juist inspelen. Denk je, iets voor mij of voor mijn organisatie? Ik vertel je er graag meer over.

Trots op de gecreëerde beweging

Begin juli liep mijn opdracht af bij een gemeente in Groningen op de afdeling WMO. Ik heb hier veel bijgeleerd over het sociaal domein, maar ook over procesverbetering en wat voor invloed de cultuur van een organisatie op een proces kan hebben. Cultuur kan geplande verandering, richting, in beleid of visie maken of breken. Ook ik kreeg hier mee te maken. Samen met een paar collega’s behoorde ik tot de jongsten op een afdeling waar de meerderheid boven de 50 jaar oud was. Deze collega’s werkten vaak al tientallen jaren bij deze gemeente en waren gewend om op een bepaalde manier het werk uit te voeren. Ook waren er een aantal collega’s om verschillende redenen uitgevallen en was er een achterstand in het werk. Het is dan niet gemakkelijk om verandering aan te brengen en niet mee te gaan in ‘hoe het hoort’.  Ik heb hier 7 maanden gewerkt en kijk terug op een mooie tijd, lang niet altijd even leuk, maar ik heb hier ook veel geleerd en plezier gehad. Met het team hebben we een stijgende lijn in kunnen zetten en daar ben ik trots op. De organisatie is in beweging gebracht en daar doe ik het voor!

Op naar opdracht nummer 2

Nu deze opdracht afliep, werd het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe opdracht. Het was mijn wens om naast WMO-ervaring, ook ervaring op te doen binnen het domein Jeugd. Dit wil ik graag, omdat ik geloof op deze manier echt integraal te leren denken en doen in het sociaal domein. Niet gemakkelijk om binnen te komen en wellicht een verrassende keuze, maar dit werd aangemoedigd binnen Expertisecentrum Plato en weer kreeg ik alle ruimte. En nu is het zo ver, ik ben net gestart als onderzoeker bij een organisatie die zich voornamelijk richt op onderzoek, advies en preventie van huiselijk geweld en mishandeling. Een prachtige uitdaging waar ik verwacht veel te leren en hoogtepunten en strubbelingen mee te maken.

Strubbeling door enthousiasme

Na een roerig begin bij Expertisecentrum Plato kom ik nu steeds meer in mijn element. Ik leer veel, zet mooie stappen vooruit, groei en zit hierdoor lekker in m’n vel. Maar er blijft nog genoeg te leren! Samen met twee andere collega’s heb ik een drietal praatplaten gemaakt die onze visie op teams, afdelingen en het sociaal domein in zijn algemeenheid weergeven. Tekenen, in plaats van schrijven. Een leerzaam en waardevol proces, omdat de ontwikkeling dwingt tot een andere manier van nadenken. Tijdens mijn vakantie kreeg ik een mailtje van de eigenaar, of ik wel wist hoeveel geld de vormgeving al had gekost. Dat was schrikken! Een leerpunt voor een (eventuele) volgende keer, kosten scherper in de gaten houden en zelf al meer voorbereidende werkzaamheden uitvoeren. De motivatie om rendement te halen op deze praatplaten is nu alleen nog maar groter geworden.

Bewustwording in communicatie

Soms vind ik het lastig om duidelijk te communiceren. Mijn gedachten onderbouwen in woorden, zodat een goed idee of argument ook vorm krijgt bij de gesprekspartner. Een voorbeeld; een collega vroeg mij wat ik ging doen op vakantie, ik gaf aan: relaxen en een beetje rondlopen. Deze collega keek mij verwonderd aan en de verwarring was compleet! Bij een vraag over mijn vakantie kan zo’n antwoord nog wel, maar in gesprek met een potentiële opdrachtgever is het niet handig. Bewustwording is hier de sleutel. Gelukkig kan ik samen met mijn persoonlijke coach hiermee aan de slag; Samen Leren Groeien.

Geweldig, een vast contract!

Daarnaast geweldig nieuws: vlak voor mijn vakantie boden Jirtsin en Paul, de eigenaren van Expertisecentrum Plato, mij een vast contract aan. Geweldig, hier had ik hard voor gewerkt. Ik kan nu met trots vertellen dat ik in vaste dienst ben bij Expertisecentrum Plato, echt een organisatie die lef beloont en goed zorgt voor de werknemers.

Ook enthousiast geworden over een soortgelijke functie? Laten we eens kennismaken, we hebben regelmatig vacatures. Laten we dan naar een (thuis)wedstrijd van FC Emmen of Donar (basketbal) gaan!

Tot de volgende blog!

P.S. Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het sociaal domein, hierover sparren met een kopje koffie doe ik graag. Bel gerust! Een afspraak is zo gemaakt.