5 redenen om voor PLOO te kiezen als jouw vervolgopleiding
In 2020 zijn we gestart met een leergang Psychologie voor Leiderschap en organisatieontwikkeling (PLOO). Het doel van de leergang is om kennis en inzichten aan deelnemers te bieden die helpen de eigen organisatie beter in te richten, aan te sturen en te ondersteunen. Bij Expertisecentrum Plato vinden we het namelijk niet alleen leuk om kennis in te zetten voor onze klanten en netwerk, maar ook om (opgedane) kennis te delen en samen met elkaar te groeien. Deze leergang doen we samen met Max Wildschut, gedragswetenschapper, docent en onderzoeker.
We zijn vliegend van start gegaan en zijn alweer aan de zevende groep toe. Op 9 november start deze zevende groep en er zijn nog plekken beschikbaar. In dit artikel geef ik je vijf redenen om voor PLOO als jouw vervolgopleiding te kiezen!
Reden 1: PLOO (Psychologie voor Leiderschap en Organisatieontwikkeling) biedt inzichten op thema’s die actueel zijn in jouw organisatie
Wie in een organisatie werkt, heeft te maken met mensen en hun gedrag. Het thema ‘gedrag’ speelt nagenoeg in elke organisatie, de corona-periode heeft dit nog verder versterkt. Organisaties hebben zichzelf welhaast opnieuw moeten uitvinden vanaf het moment dat thuiswerken de norm werd. Vraagstukken zoals motivatie, digitaal werken, sociale verbinding, wendbaarheid, eigenaarschap, zelforganisatie, leiderschap en gezondheid staan bijna overal hoog op de agenda. Nu het ‘hybride werken’ is gevormd, wordt samenwerking in teams de volgende uitdaging. Wij bieden vanuit de gedragskant, de psychologie, een aanvullend perspectief op deze vraagstukken. Dit doen we op een wetenschappelijke én praktische manier, zodat je direct iets hebt aan de opgedane leerervaringen. Ook nemen we actuele situaties mee, net als recente wetenschappelijke onderzoeken, zodat de leergang naadloos aansluit op jouw praktijk. Zo kwamen eerder onderzoeken naar voren die te maken hadden met werken in corona-tijd en momenteel bijvoorbeeld uit de oorlog in Oekraïne, wat we kunnen leren van het leiderschap van Zelensky.
Reden 2: Je kunt het gedrag van mensen in werksituaties beter begrijpen
In je werk kom je vaak situaties tegen die je kunnen verwonderen, verbazen, irriteren of enthousiasmeren. Voorbeelden kunnen zijn ongemotiveerde collega’s, mensen die (zomaar) boos worden, een besluit dat ondanks een goede afweging slecht lijkt te vallen bij collega’s, mensen die weerstand vertonen of de ontstane verdeeldheid in een team. Waarom gebeurt dit en hoe kun je hier het beste mee omgaan? Waarom is het vaak het gedrag (van anderen) dat tot emoties bij ons of bij anderen leidt? Door het gedrag van mensen in jouw werksituaties beter te begrijpen, kun je de juiste interventies inzetten in jouw praktijk.
Diverse deelnemers geven aan doordat ze het gedrag beter begrijpen, betere interventies kunnen maken. Ook kunnen ze sneller bij hun eigen emoties vandaan blijven, wat gedrag tot vaak oproept, doordat ze weten waarom het gedrag wordt getoond.
Reden 3: PLOO is een combinatie en koppeling van wetenschap en praktijk
De lesstof van PLOO – de 2 boeken van de afbeelding rechts en diverse artikelen over wat op dat moment actueel is – heeft een stevige fundering in de wetenschap. Het gedrag van mensen in organisaties wordt verklaard op basis van wetenschappelijk onderzoek. Dit zijn geen boekenwijsheden of theoretische modellen, maar onderbouwingen en verklaringen voor situaties die jij in je werk ook tegenkomt. Hoe werkt bijvoorbeeld motivatie? Wat is eigenaarschap of psychologische veiligheid en hoe kun je dit stimuleren? Hoe kun je samenwerking in en tussen teams ontwikkelen? Wat zijn de belangen van mensen en hoe kun je hier het beste rekening mee houden? Deze inzichten vormen vaak al handvatten om direct je voordeel mee te doen.
Tegelijkertijd bieden zowel Max Wildschut als wij van Plato praktische handvatten hoe je de volgende stap in jouw praktijk kan inzetten. Wat zijn de do’s and don’ts? Dus als je binnen een team eigenaarschap wilt vergroten, hoe doe je dat dan en hoe niet? Hoe kun je leiderschap ook binnen een team ontwikkelen? Daarbij bieden we modellen, werkvormen en advies ter ondersteuning. PLOO is daarmee een combinatie en koppeling van wetenschap en praktijk.
Reden 4: De opleiding sluit aan bij de fase in jouw loopbaan
De deelnemers van de eerste groepen van PLOO gaven bij mij aan dat deze opleiding goed past bij hun fase in de loopbaan. Dit was grofweg om vier redenen, omdat zij:
- bezig zijn met organisatieontwikkeling en graag praktische handvatten willen krijgen, of
- hun leiderschap of leidinggevende vaardigheden verder willen ontwikkelen, of
- geboeid zijn door het gedrag van mensen en dit beter willen begrijpen, of
- andersoortige kennis en expertise willen opdoen dat hen sterkt in hun loopbaankansen.
Wanneer jij een opleiding wilt volgen om een van bovenstaande redenen, dan is de kans groot dat je dit resultaat bij PLOO gaat vinden.
Reden 5: We gaan samen leren groeien
Je volgt deze leergang samen een groep deelnemers, professionals uit allerlei organisaties, uit diverse vakgebieden. In de groepen zijn deelnemers van te vinden van gemeenten, provincies, waterschap, veiligheidsregio, woningcorporaties, zorginstellingen, de technische en agrarische sector. Dit zijn managers, coördinatoren, projectleiders, HR- en managementadviseurs en ZZP’ers. Hun praktijk, uitdagingen en ervaringen bieden jou ook weer nieuwe inzichten en vice versa. Omdat veel organisaties met de ontwikkeling van de organisatie en leiderschap bezig zijn, zijn er veel overeenkomsten te vinden en leer en groei je samen.
Het volgen van de leergang is niet alleen bezig zijn met de lesstof en een zestal bijeenkomsten volgen. Zowel Max als ik zijn beschikbaar om met jou als deelnemer tussentijds mee te denken met vraagstukken die je tegenkomt in jouw praktijk. Zo hoef je niet een paar weken te wachten om jouw casus in te brengen waar je op dat moment mee zit. Daarmee wordt de opbrengst voor jou in de praktijk nog meer tastbaar.
En: een prettige locatie
De leergang wordt georganiseerd bij het kantoor van Expertisecentrum Plato, de Baanderhoeve in Spier. Deze locatie is goed gefaciliteerd, ruim opgezet, biedt ruimte voor groepen en kan bij goed weer ook uitwijken naar buiten. Diverse deelnemers geven aan dat het prettig is dat deze leergang ‘dichtbij huis’ wordt georganiseerd, zodat het goed te combineren met je werk en privé is. Onze locatie wordt gewaardeerd door deelnemers, vanwege de rust, ruimte, natuur in de buurt en de gemoedelijke uitstraling. Je wordt zo goed uit je dagelijkse realiteit gehaald, waardoor je op een ontspannen manier kunt stilstaan en reflecteren bij de zaken die in jouw praktijk gebeuren.