0629168666 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Leiderschap

Wendbaar leiderschap

Het tijdperk van de hiërarchische organisatie is geweest, het tijdperk van de flexibele en wendbare organisatie is aangebroken. Dit vraagt ook om een ander soort leiderschap; wendbaar leiderschap. Voor wendbaar leiderschap is het zaak om leiderschapsstijlen, behoeften en uitdagingen met elkaar in lijn te brengen. Daarom is het van belang om zicht te hebben op de verschillende leiderschapsstijlen die van belang zijn in een wendbare organisatie waar zelfstandige professionals werkzaam (moeten) zijn. In het artikel ‘Wendbaar leiderschap voor flexibele en wendbare organisaties’ onderscheiden Jirtsin Beenhakker en Max Wildschut vier soorten leiderschapsstijlen.

Effectief onzichtbare leider

In ‘De effectief onzichtbare leider’ stipt Jirtsin Beenhakker diverse aspecten van leiderschap aan. Over de ontwikkeling die leiderschap kan doormaken en hoe HR doorgroeit naar Human Development. Jirtsin heeft met deze essay de NVP Future Award gewonnen in het kader van de rol van HR en leiderschap in 2025.

Netwerkleider: helpend, verbindend, faciliterend en daarmee anderen laten excelleren

Leiderschap in 2025 betekent afscheid nemen van de klassieke hiërarchische leider, die door middel van controlsystemen de ‘hark’ aanstuurt. Er vindt een kentering plaats naar ‘delegerend leiderschap’, waarin de leider verbindt en support biedt. Door anderen sterker te maken delegeert hij zijn leiderschap in de netwerkorganisatie. Als netwerkleider is hij het meest effectief als hij onzichtbaar is. Helpend, verbindend, faciliterend en daarmee anderen laten excelleren. Zichtbaar als het nodig is, vooral qua koers en strategie of als boegbeeld van de gezamenlijke ambitie. Maar meestal achter de schermen, in het netwerk; luisterend en inspirerend. We maken in 2025 kennis met de effectief onzichtbare leider!

Goh. Hier wil ik meer over weten. 

Wil je meer weten over leiderschap? Over welk soort leiderschap geschikt is voor jou of jouw organisatie? Of wil je je door ontwikkelen op gebied van leiderschap? Ik ga graag met je in gesprek om te bespreken wat wij voor jou of jouw organisatie kunnen betekenen.

Jirtsin Beenhakker

06 - 291 686 66
jirtsin@plato.nl

De effectief onzichtbare leider

Maak kennis met de effectief onzichtbare leider.

Download

Wendbaar leiderschap voor flexibele en wendbare organisaties

De vier leiderschapsstijlen voor wendbaar leiderschap

Download