Leergang Strategisch leiderschap
4-daagse leergang Strategisch leiderschap in robuuste én wendbare organisaties
Complexe maatschappelijke opgaves volgen elkaar steeds sneller op. We moeten onze organisaties enerzijds robuust maken om tegen een stootje te kunnen. Anderzijds is de roep om voldoende wendbaarheid van organisaties ook steeds sterker. Traditioneel besturen door besluiten te nemen vanuit de directiekamer is definitief verleden tijd. Het leiderschap vraagt steeds meer om het kunnen kijken vanuit verschillende perspectieven.
In deze 4-daagse verdiepingsleergang gaan we ons leiderschapskompas flink op de proef stellen. Dit doen we door maatschappelijke opgaves met diverse experts vanuit verschillende perspectieven te bekijken en gezamenlijk te verdiepen.
De vier perspectieven
Elke lesdag staat er een ander perspectief centraal:
- Organisatiefilosofie
Vanuit het thema verwondering gaan we een aantal andere filosofen en hun denkbeelden verkennen. Deze denkbeelden spiegelen we aan onze eigen organisatie en het besturen daarvan. Lukt het ons om onze eigen vanzelfsprekendheden af te wijzen en hier vanuit verwondering naar te kijken? In deze verdieping neemt Dr. Ben Kuiken ons ook regelmatig mee in de laatste inzichten vanuit zijn proefschrift over ‘sensemaking’. - Complexiteit
We gaan op een ontdekkingstocht over complexe opgaven. Hoe herkennen we vernieuwing? Hoe kunnen we het ‘niet weten’ omarmen? Wat brengt de chaostheorie ons aan inzichten en hoe kunnen we die inzetten bij het verkennen van complexe maatschappelijke opgaven? “Hoe hoger de complexiteit is, hoe dichter we op de praktijk moeten acteren”, aldus Dr. Govert Geldof. - Evolutionaire psychologie
Tijdens deze dag verdiepen we ons in de morele organisatie: Hoe oprecht en geloofwaardig is mijn organisatie? Wat zijn de morele dimensies van verschillende opgaves? Wat betekent dit voor gedrag in organisaties vanuit bijvoorbeeld eigenaarschap, zingeving en psychologische veiligheid. En wat betekent dit voor mijn eigen rol als strategisch leider? - Systemisch kijken
Het vierde perspectief dat we gaan verkennen is ‘systemisch kijken’. Wat vertelt de onderstroom in groepen ons en welke patronen kun je waarnemen? Herken je de patronen in jouw eigen organisatie? Waarvoor zijn deze patronen een goede oplossing? En welke interventies kun je doen als je de patronen wilt veranderen?In de middag gaan we reflecteren op ons persoonlijk leiderschap m.b.v. een workshop schapendrijven. Tijdens deze workshop ga je ervaren hoe het is om zelf schapen te drijven, samen te werken en een Border collie aan te sturen. We leggen hierbij mooie verbindingen met jouw eigen leiderschap en uitstraling, mogelijk belemmerende overtuigingen en innerlijke rust.
Praktijkbegeleider van de leergang
Tijdens deze leergang is Jirtsin Beenhakker de praktijkbegeleider. Hij is bij alle vier dagen aanwezig als host en om bij te dragen aan het programma en de verdieping.
Door intensieve studie en veel praktijkervaring heeft Jirtsin een veelzijdige expertise opgebouwd waarmee hij dagelijks organisaties van dienst is in ‘het anders doen’. Hij verbindt hierbij van strategisch tot en met uitvoerend niveau de aspecten van organisatieontwikkeling, HRM en leiderschap. Jirtsin is auteur van het boek ‘De Supportorganisatie, leidinggeven aan vrijheid en verantwoordelijkheid in een wendbare organisatie’. Van dit succesvolle boek is inmiddels alweer de 3e druk verschenen.