Onze aanpak voor de Omgevingswet
Op 28 januari en 19 februari hebben we een bijeenkomst over de Omgevingswet georganiseerd. Samen met gemeenten, provincies, veiligheidsregio’s , RUD/omgevingsdiensten en een RO-adviesbureau hebben we de rollen van medewerkers verkend die zij kunnen invullen binnen en buiten de organisatie met de komst van de Omgevingswet. Beide bijeenkomsten waren goed, nuttig en leuk om georganiseerd te hebben!
Alle organisaties zijn met de Omgevingswet bezig, hetzij in meer of mindere mate. De organisaties denken ook bijna hetzelfde over de Omgevingswet.
Echter lijkt het erop dat bijvoorbeeld gemeenten meer invloed en regie hebben dan een veiligheidsregio of RUD/omgevingsdienst als het aankomt op de implementatie van de Omgevingswet. De onderlinge afhankelijkheid en verbinding is dan noodzakelijk. De vraagstukken, met name op (de verandering van) het menselijke vlak, blijven hetzelfde.
Hoe krijg je de professionals mee in de gedachte en werkwijze van de Omgevingswet?
De belangrijkste uitkomsten en uitdagingen zijn:
- Als organisaties zijn we veelal inhoudelijk en procesmatig met de Omgevingswet bezig. De menselijke factor krijgt nog onvoldoende aandacht
- De Omgevingswet tot een succes maken doe je met elkaar. Hoe maken we goed de verbinding in het netwerk? Er komen veel partijen/stakeholders bij kijken
- Het lijkt eenvoudig rollen binnen de organisatie te benoemen, maar dat is lastiger als we extern met onze stakeholders bezig gaan
- Hoe krijgen we onze medewerkers en organisatie mee in de nieuwe manier van werken?
Een realistische en praktische aanpak om professionals gereed te maken voor de omgevingswet
Tijdens de bijeenkomst hebben wij onze aanpak geschetst om binnen de organisatie en mét de medewerkers aan de slag te gaan met de Omgevingswet. Deze aanpak is door jullie als realistisch, praktisch en verfrissend ontvangen en lijkt goed aan de sluiten bij de situatie binnen jullie organisaties. Op hoofdlijnen ziet onze aanpak voor de Omgevingswet er als volgt uit:
- Verkennen van context en rollen
- Concreet maken van rol en gedrag
- DISCOVER analyse
- Bespreken, duiden en concretiseren
- Per medewerker bekijken wat hij/zij gaat toevoegen aan de rollen
- Bij het totaalbeeld maken we op hoe de medewerkers bij de Omgevingswet passen
Ontwikkelinstrument DISCOVER
Een hulpmiddel dat we bij deze aanpak gebruiken is het ontwikkelinstrument DISCOVER. Deze online analyse geeft inzicht in het gedrag, de drijfveren en talenten van mensen en geeft handvatten wat het beste bij iemand past of hoe hij/zij kan ontwikkelen. Lees hier meer over DISCOVER en hoe je dit kunt inzetten binnen je organisatie.
Vervolg ontwikkeling aanpak Omgevingswet
Deze maand gaan we met onze aanpak concreet aan de slag bij een gemeente. We houden jullie op de hoogte over de belangrijkste ontwikkelingen. Ook zullen we later dit jaar nogmaals een bijeenkomst organiseren om thema’s van de Omgevingswet te bespreken.