De Omgevingswet in de praktijk
De komst van de Omgevingswet zorgt voor een benodigde gedragsverandering voor medewerkers die zorgen voor de invulling van de Omgevingswet. De thema’s binnen de Omgevingswet hebben we verduidelijkt in de afbeelding hiernaast.
Om de gedragsverandering in te zetten hebben wij een programma opgezet. Middels een stappenplan groeit de organisatie gezamenlijk en in co-creatie met de medewerkers in het proces richting 1-1-2021. De aanpak kenmerkt zich door aanwezige talenten te koppelen aan rollen. Om deze aanpak te verduidelijken hebben we een case uitgewerkt.
Case binnen de Omgevingswet
Op een braakliggend stuk grond in een woonwijk wil een ondernemer met mensen uit de bijstand machinaal en handgemaakte kunstwerken maken.
Aanpak vóór ingangsdatum Omgevingswet
Besluit college: Idee past niet binnen het bestemmingsplan.
Actie team RO: Rapportage opstellen met uitgebreide argumentatie.
Aanpak ná ingangsdatum Omgevingswet
Willen we dit in onze omgeving?: Ja, als gemeente worden we hier blij van. Een braakliggend stuk terrein wordt gebruikt en mensen uit de bijstand komen aan het werk. Waarschijnlijk volgen er wel bewaren vanuit de omgeving vanwege geluidsoverlast, bouwwerkzaamheden en gebrek aan parkeergelegenheid.
Hoe te realiseren?: We organiseren een bewonersbijeenkomst met betrokken medewerkers op basis van hun rollen en talenten:
- Annet: begeleiden bijeenkomst
- Jacob: toelichten omgevingsvisie
- Mirjam: interviewen ondernemer over zijn visie
- Michael: visualiseren ideeën ondernemer
- Brenda en Nina: uitzoeken mogelijke obstakels in milieunormen
Uitkomst: De bewoners zijn enthousiast over het plan en willen meedenken (en meedoen)! Zowel bewoners als ondernemer zijn blij met het proces en de ondersteuning.