5 tips om effectief kennis te gaan delen
Kennis is tegenwoordig de meest voornaamste ‘resource’ in een organisatie. Zonder bepaalde kennis kan een organisatie minder goed functioneren of wordt ingehaald door de concurrenten. Tegenwoordig wordt in veel jaar- of teamplannen daarom opgenomen om ‘kennis te delen’, om minder afhankelijk van elkaar te worden en met elkaar meer te weten. Echter, kennis zit niet in een organisatie, maar in mensen. Omgaan met kennis is dus hetzelfde als omgaan met mensen. En kennis delen is vooral doen!
Het noteren van een doelstelling als ‘kennis delen’ is een eerste stap in de goede richting. Maar welke vervolgstappen worden gezet? Vragen als ‘welke kennis wordt gedeeld, met wie en door wie wordt deze kennis gedeeld, hoe wordt kennis gedeeld en wanneer wordt kennis gedeeld’ zijn de eerste vragen die beantwoord dienen te worden. Helaas worden deze vragen al bij veel organisaties niet uitgewerkt en blijft kennis delen een vaag begrip. Een vaag begrip die slechts een handvol medewerkers zal oppakken en mee aan de slag zal gaan. Aan het einde van het jaar is inderdaad kennis gedeeld, maar slechts een fractie van het totaal. En dus zal de concurrentie een stapje dichterbij zijn of verder afstand hebben genomen.
Hierbij daarom wat tips voor je om effectief kennis te gaan delen en collega’s te inspireren hetzelfde te doen:
- Bepaal aan welke kennis behoefte is en breng dit eens kort in kaart. Is deze kennis al voorhanden en wat kan jij of een directe collega doen om deze kennis te delen?
- Bekijk eens welke kennis jij hebt en welke de moeite waard is om te delen. Je hoeft niet meteen een heel epistel voor te dragen. Het gaat soms alleen al om de ‘mindset’, de gedachten die jij bij een bepaald onderwerp hebt dat anderen kan inspireren.
- Beleg een vergadering over het onderwerp of laat een bestaande vergadering een thema-vergadering worden. Vraag collega’s om de vergadering bij te wonen en vraag ook je collega’s voor wie de vergadering nog meer interessant kan zijn.
- Bereid een korte presentatie voor en discussieer vooral over het onderwerp. Zeker wanneer het onderwerp aanslaat kan dit voor geruime tijd een item worden op de afdeling, of binnen een team en is er effectief kennis gedeeld.
- Vraag na de vergadering een collega die enthousiast is om hetzelfde over een tijd te doen. Vergeet echter niet alvast de afspraak in te plannen, zodat dit ook daadwerkelijk gebeurt.
Uiteraard kun je ook anderen vragen kennis te delen. Bepaal dan welke kennis schaars is. Bij schaarse kennis kun je denken aan medewerkers die vaak specialist zijn over een bepaald onderwerp. Wanneer zij wegvallen, heeft de organisatie een probleem. Juist deze mensen zouden kennis moeten delen!
Wanneer je deze punten zou toepassen, heb een eerste stap gezet in het delen van kennis. Want er zijn nog veel meer manieren en methoden. Het mooie is dat je aan het einde van het jaar wel kan zeggen dat jij aan de doelstelling van ‘kennis delen’ hebt gewerkt en hopelijk anderen hebt geïnspireerd dit ook te doen!
© Expertisecentrum Plato – 2013