Leergang Aan de slag met Cultuurpatronen (incompany)
Waar mensen voor een langere tijd met elkaar werken ontstaat een cultuur. Dit zijn bepaalde manieren van denken, opvattingen, normen en waarden die leven en binnen de groep haast vanzelfsprekend tot bepaald gedrag leiden. Met reden, want het gedrag helpt (of heeft ooit geholpen) om de belangen van de groepsleden te beschermen of te realiseren. Er worden dan ook nieuwe (sub-)culturen gecreëerd, waar groepen mensen met elkaar werken. Vaak leeft er een cultuur in de organisatie, maar net zo goed een bepaalde cultuur in een team.
Culturen veranderen vaak, groeien mee. Want de wereld verandert, en daarmee ook organisaties en mensen. Soms gaat dit vanzelf, soms met de nodige aanpassingen en veranderingen. Kijk hoe snel de veranderingen gaan als de context verandert (zoals werken in corona-tijd) en nieuwe uitdagingen ontstaan.
Echter, sommige cultuurelementen veranderen niet en staan daarmee flexibiliteit en wendbaarheid in de weg. Daar kunnen we last van hebben; ontwikkeling wordt geremd, onderlinge wrijving, verminderde effectiviteit van de inspanningen. De cultuur is op dat punt disfunctioneel geworden.
Disfunctionele cultuurelementen die wij tegen zijn gekomen en bij hebben geholpen zijn:
- In een directieteam ontstonden bij ieder vraagstukken ‘polariteiten’; mensen kwamen tegenover elkaar te staan bij het vinden van oplossingen.
- Teamleiders blijven niet lang functioneren op een plek, ondanks zorgvuldige selectie van de teamleiders.
- Een directie wordt horendol van het geklaag in de organisatie. Als ze gehoor geven aan het geklaag, lost dit niets op in de onrust. Als ze niets doen, wordt er nog meer geklaagd.
- In een organisatie is het heel normaal om ‘ja’ te zeggen, maar eigenlijk als ‘nee’ te handelen. ‘Nee’ zeggen is geen optie, maar mensen zijn heel slim geworden in ‘nee’ doen.
Dit soort voorbeelden zijn zowel hoog als laag terug te vinden in de hiërarchie van de organisatie en kunnen zich herhalen. Het omgaan met deze disfunctionele kant van de cultuur kan uitdagend zijn. Culturen veranderen is vaak lastig, want je komt aan de belangen van mensen. Hoe doe je dat dan? Wij kunnen je daar op twee manieren mee helpen.
Manier 1: Begeleiding bij deze disfunctionele cultuur
Wij kunnen jouw team of organisatie helpen om aan de slag te gaan met de disfunctionele kant van de cultuur. Dit doen we met respect en waarde voor deze cultuur (en mensen), want het heeft een waarde (gehad). En maak je geen zorgen, dit wordt geen jarenlang traject waar iedereen zijn of haar zegje moet doen, maar praktische en interactieve sessies!
We zijn nieuwsgierig hoe jij jouw team- of organisatiecultuur ervaart en waar deze voor jou disfunctioneel wordt. Neem gerust met ons contact op als je nieuwsgierig bent hoe wij jou kunnen helpen.
Manier 2: Leer zelf een slag te maken bij deze disfunctionele cultuur
Je kunt ook met je collega’s aan de slag gaan met de disfunctionele cultuur. We hebben namelijk een speciale leergang ontwikkeld voor de mensen die aan de slag willen met deze disfunctionele cultuur. Dit zodat je de juiste gereedschappen hebt om zelf aan de slag hiermee te gaan. Dit kunnen natuurlijk de managers, organisatieadviseurs, change-agents van de organisatie zijn, maar wij hebben gemerkt dat teamleden die graag met een cultuur aan de slag willen hier net zo goed baat bij hebben. Tijdens de leergang behandelen we onderstaande onderwerpen:
- Leren om de waarde van cultuur en bijbehorende patronen te zien
- Interventies op (cultuur-)patronen
- Leren om te stoppen
- In plaats van ‘grip krijgen’ meer ‘leren werken met’
- Jezelf als instrument gebruiken
- Je eigen plek in de cultuur kennen
- Samen met een groep leren
Je leert hoe je (cultuur-)patronen en disfunctionaliteit herkent, waarom ze (cultuur-)patronen handig zijn en hoe je kunt omgaan met de disfunctionele cultuur. Zodat het werk dat moet gebeuren in de organisatie effectief, leuk en goed blijft.
Deze leergang kun je eventueel combineren met begeleiding van ons om direct een slag te slaan.
Klantervaringen
Marlien Rump – Manager IT Dienstverlening Hanzehogeschool Groningen
“Als interim manager maak ik steeds weer kennis met nieuwe teams en nieuwe organisaties. De leergang heeft mij geleerd te vertragen wanneer ik van nature gas zou willen geven, vooral te bevragen wanneer ik anders zou willen en dan te kijken naar wat er gaat gebeuren. Om zo de patronen te herkennen en ze – als het nodig is – met interventies te doorbreken. Daarbij leer je te kijken naar de patronen in het team of de patronen van de organisatie, maar ook naar je eigen patronen. Hoe die twee elkaar kunnen versterken of juist niet.
Nicole neemt je op een hele praktische manier mee. Ze zorgt voor herkenning door theorie te linken aan je eigen praktijk middels cases. Daarmee is het echt ‘aan de slag’ en dat maakt dat het voor mij direct toegevoegde waarde heeft in mijn werk.”
André Smit – HR adviseur REYM
“De leergang heeft ervoor gezorgd dat ik nu veel sneller kan interveniëren om patronen te doorbreken, omdat ik veel sneller zie wat er gebeurt en wat er nodig is. Daardoor zijn mijn interventies veel krachtiger en zorgen ze er voor dat de leidinggevenden beter hun positie innemen.”
Begeleiders
Nicole van der Ouw en Gieljan Scholing, experts op het gebied van gedrag in organisaties.
Praktische informatie
Je kunt met ons een afspraak inplannen als je geïnteresseerd bent in onze begeleiding of een leergang. De leergang bieden wij incompany aan voor een groep vanaf vier deelnemers en bestaat uit twee tot vier bijeenkomsten van een dag.
Podcast over Patronen in Organisaties
Wil je meer weten over patronen in organisaties en ben je benieuwd wat je van deze masterclass kunt verwachten? Luister dan naar aflevering 12 en 13 van onze podcastserie De Supportorganisatie >>