0621271299 info@expertisecentrumplato.nl Locatie

Zelforganisatie

Wij begeleiden organisaties in hun proces van zelforganisatie vanuit een duidelijk strategisch proces met de ‘de piramide van zelforganisatie’

De piramide van zelforganisatie

De piramide van zelforganisatie is een weergave van de praktijklessen die we de afgelopen jaren samen met onze opdrachtgevers hebben opgedaan rondom het thema zelforganisatie. Waar veelal de focus wordt gelegd op het ontwikkelen van ‘zelforganiserende of zelfsturende teams’, daar hebben wij ervaren dat zelforganisatie veel verder gaat dan ‘verantwoordelijkheden laag leggen, bedoeling-denken, teams de ruimte geven, faciliteren of loslaten’. Wie daadwerkelijk met zelforganisatie aan de slag wil in de organisatie, zal vanuit een breder perspectief moeten kijken dan alleen het team of de professional. Het beslaat de gehele organisatie, zowel in de harde als in de zachte factoren. In de piramide van zelforganisatie hebben we deze inzichten bijeengebracht.

Zelforganisatie valt of staat met support

Wij hebben zelforganisatie in de praktijk al (te) vaak zien stagneren. Vooral omdat het zo moeilijk is om het grote geheel te zien. En omdat het zo moeilijk is om elkaar daadwerkelijk de ruimte te geven. Volmaakte teams bestaan namelijk niet. En volmaakte professionals bestaan ook niet. Ieder team – en iedere professional – heeft zijn eigen talenten, maar ook – altijd! – zijn eigen beperkingen. Er is daarom ook altijd support nodig: ondersteuning en aanvulling in aansluiting op die talenten en beperkingen. Support veronderstelt wel een ander soort leiderschap en een ander soort bedrijfsvoering dan we meestal aantreffen in organisaties. Dat is de boodschap van Expertisecentrum Plato bij de toepassing van zelforganisatie. En dat maakt werken vanuit zelforganisatie ook juist zo leuk!

Goh! Zo had ik nog niet naar zelforganisatie gekeken. Daar wil ik graag meer over weten!

Wil je meer weten over onze filosofie en over onze aanpak in zelforganisatie? Laten we dan een kop koffie drinken dan praat ik je daar graag over bij. Wil je meer lezen over hoe de piramide van zelforganisatie precies werkt? Neem dan een kijkje in onze Expertisebank.

Jirtsin Beenhakker

06 - 291 686 66
jirtsin@plato.nl